Recondiţionări etanşări mecanice (continuare) O-ringuri/Elastomeri

   
    Acesta este ultimul din seria celor 4 articole în care v-am prezentat diferite sorturi/materiale elastomerice din care se produc O-ringurile.
   
   
   
   
    În precedentele articole v-am oferit informaţii (sperăm noi) interesante referitoare la următoarele sorturi-elastomeri:
- Acrilonitril butadiena, Nitrile sau Buna N – cunoscut sub denumirea de NBR
- Nitrilicul hidrogenat sau Nitrilicul suprasaturat – cunoscut sub denumirea de HNBR
- Nitrilicul carboxilat - cunoscut sub denumirea de XNBR
- Nitrilic/PVC răşină amestec (NBR/PVC)
- Ethylene Propylene şi Ethylene Propylene Diene Rubber (EPM, EPDM)
- Neoprene – cauciuc Polychloroprene (CR)
- Cauciucul Siliconic (VMQ)
- Cauciucul Fluorosiliconic (FVMQ)
- Cauciucul Poliuretanic (AU, EU)
- Cauciucul Fluorocarbon (FKM)
 Deci, să continuăm prezentarea unor noi tipuri de elastomeri.
 
Perfluorocarbonul (FFKM)
    Adaosul de fluoro-carbon în “rădăcina elastomerului” îl determină să devină inert, deci să aibă o mult mai mare compatibilitate chimică la contactul cu diferite substanţe. Putem spune că, creşterea conţinutului de fluor conduce la creşterea rezistenţei la atac chimic. Prin comparaţie, dacă la cauciucurile fluorocarbon avem o concentraţie maximă de 63÷68% la cauciucurile perfluorocarbon aceasta creşte până la valoarea de 73%.
    Cauciucurile perfluorocarbon prezintă o excelentă rezistenţă într-un domeniu larg de temperaturi cuprins între -26ºC şi +260ºC. Perfluoroelastomerii sunt notaţi prin FFKM, iar cel mai cunoscut dintre aceştia fiind sub denumirea de KALREZ® ce reprezintă denumire de marcă/înregistrată de către DuPont.
    Există evident şi în cazul cauciucurilor perfluoroelastomerice mai multe sorturi care au diferite întrebuinţări. Avem variante ce pot rezista atacului cu abur, dar şi la temperaturi mai ridicate. Din punct de vedere al temperaturii maxime au fost realizate sorturi de perfluoroelastomeri care rezistă chiar şi la +325ºC.
    Matriţele cu care se obţin produsele din perfluoroelastomeri sunt de cele mai multe ori dedicate/speciale deoarece avem coeficienţi de contracţie diferiţi. Cu alte cuvinte, pentru obţinerea aceleiaşi dimensiuni de O-ring vom utiliza matriţe diferite dacă vrem să obţinem un O-ring din cauciuc fluoroelastomeric şi acelaşi O-ring (d.p.d.v. dimensional) din cauciuc perfluoroelastomeric.
 Mod de prezentare pentru O-ringuri din perfluoroelastomer
Teflon®-(FEP-PFA)
    Acesta este un copolymer al tetrafluoroetilenei şi a hexafluoroetilenei. Teflonul® (denumire sub licenţă/patent) are un punct de congelare mai scăzut decât cel al PTFE-ului ceea ce îl face injectabil. Teflonul® FEP/PFA este utilizat pentru producerea “îmbrăcămintei exterioare” pentru O-ringurile încapsulate de tip Teflex. Teflonul® FEP/PFA prezintă un spectru foarle larg de compatibilitate chimică şi de asemenea un domeniu de temperatură foarte mare ce se apropie de +205ºC, acesta putând fi extins pentru unele sorturi chiar până la 260ºC.
 TFE/P (Aflas®) (FEPM)
    TFE/P este un copolimer al tetrafluoroetilenei şi propilenei având un conţinut de aproximativ 54% de fluor. Acest material este unic d.p.d.v. al compatibilităţii sale de a etanşa produse petroliere, abur şi esteri-fosfaţi. Practic acest elastomer înglobează compatibilitatea cauciucurilor EPDM şi fluoroelastomerice. Rezistenţa sa la compresiune la temperaturi înalte este inferioară cauciucurilor fluoroelastomerice. Domeniul standard de temperaturi de lucru este cuprins între -5ºC şi +204ºC. Acest elastomer este recomandat pentru aplicaţii pe fluide utilizate în industria auto, lichide din care putem enumera uleiurile de motor, lichidele de răcire ce conţin o largă gamă de inhibitori anti-rugină, uleiuri pentru cutii de viteză şi fluide necompresibile utilizate la sistemele de frânare.
    TFE/P este recomadat de asemenea şi pentru medii de transfer a căldurii, amine, acizi şi baze, la fel si pentru apă fierbinte şi abur cu temperatură de până la maximum +170ºC.
   
    Societatea SC CONTURO INDUSTRIAL SRL, vă poate oferi servicii complete de consultanţă, analiză şi  selecţie a sortului de elastomer OPTIM pentru orice tip de aplicaţie.
    Oferim servicii complete de proiectare corectă a locaşurilor de O-ring, de selecţie şi ofertare dimensională a O-ringurilor dedicate pentru aplicaţii cu etanşări statice şi dinamice de uz caznic şi mai ales industrial.
     Specialiştii din cadrul CONTURO INDUSTRIAL beneficiază de suportul tehnic şi comercial extrem de competitiv a doi importanţi producători mondiali de elemente de etanşare din cauciuc din Europa occidentală.
    Nu în ultimul rând, CONTURO INDUSTRIAL deţine permanent un STOC important de O-ringuri din sorturi diferite de  cauciucuri într-o largă varietate tipo-dimensională.
    În articolele noaste din seria dedicată diferitelor tipuri de elastomeri (din ultimele 4 ediţii ale revistei) am utilizat informaţii din manualul “Sealing Elements – Technical Manual O-rings” al partenerului şi aI furnizorului nostru de O-ringuri – firma ERIKS din Belgia.

Autor: Ing. Constantinescu Cristian Theodor, Director CONTURO INDUSTRIAL S.R.L.

www.conturo.ro


 
Sponsori şi Parteneri
Târguri şi expoziţii
Copyright © 2010 IMPACT IN SOCIETATE, Pitesti, Arges. Toate drepturile rezervate.     Web Design:WeDoWeb