Parcurile industriale, între agonie şi extaz

    Într-o perioadă în care destule ”subcomponente” ale economiei naționale dau rateuri sau sunt în agonie, există un colac de salvare care se multiplică în mai multe zone ale ţării. Un colac de salvare numit ”parcuri industriale”. Iar mugurii unor asemenea parcuri industriale – menite a concentra producători importanţi, inclusiv din industria grea – încep deja să prindă contur în Argeş. În vara anului trecut, la doi paşi de Dacia proiectul Mioveni Industrial Park, unul ce se va întinde pe aproape 30 de hectare şi care deja stârneşte interes în rândul firmelor mari din Europa.  Parcul va genera cel puţin  1.500 de locuri de muncă şi are deja primele oferte concrete, urmând ca din 2016 să se înceapă deja activitatea. Si cum investiţiile atrag investiţii, lângă Mioveni Industrial Park va mai fi realizat şi un parc fotovoltaic pe un teren de 16 hectare. Proiectul se află în a doua etapă. Poziţia viitorului parc industrial este una de bun augur economic, acesta aflându-se  în imediata vecinătate a drumului naţional DN 73 Braşov - Râşnov - Rucăr - Câmpulung – Piteşti. De ce e important un asemenea parc industrial? Pentru că aşa cum dovedesc şi zecile de exemple similare de succes din Anglia, Franţa, Suedia ori Germania, un parc industrial este un motor de dezvoltare pentru industrie. 
    Iar exemplul de la Mioveni nu este din fericire singular şi lui i se alătură un altul la fel de spectaculos tocmai din inima Transilvaniei, de la Cluj, acolo unde după plecarea Nokia şi a furnizorilor săi s-a crezut că se pune cruce definitiv ideii de parc industrial viabil şi profitabil. Si nu a fost aşa. Tot lângă Feleac s-a născut ideea unui nou parc. Proiectul Cluj Innovation City, estimat la 300 de milioane de euro, va fi înscris pe lista marilor proiecte de investiţii la nivel naţional, astfel încât să poată beneficia de finanţare europeană în exerciţiul bugetar 2014-2020. Sună bine, nu? Sigur că da. Prin acest proiect al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în municipiu şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.
    Există din păcate şi reversul medaliei, în speţă parcuri industriale care fără iniţiativă şi fără susţinere ajung o ruină şi la propriu şi la figurat. Este şi cazul Câmpulung Industrial Park, aflat pe locul defunctei ARO şi cumpărat în 2007 de Nicolae Raţiu cu 13,7 milioane de euro. După şapte ani, doar jumătate din spaţii sunt ocupate de doi chiriaşi. Iar unul dintre chiriaşi, o firmă ce se ocupă cu depozitarea deşeurilor, are şanse mari să... plece, fiind investigată de autorităţi pentru un val de nereguli privind gestionarea deşeurilor. Iar Câmpulungul, unul dintre oraşele cu cea mai mare rată a şomajului, are nevoie de investiţii ca de aer. Îi pasă cuiva?  
Editorial MSDI - Aprilie 2014
Sponsori şi Parteneri
Târguri şi expoziţii
Copyright © 2010 IMPACT IN SOCIETATE, Pitesti, Arges. Toate drepturile rezervate.     Web Design:WeDoWeb