Birocraţia dăunează grav fondurilor europene

    De când România a intrat în UE acum mai bine de şapte ani, fondurile europene au devenit o ispită de proporţii, o şansă de investiţii pe banii altora şi în acelaşi timp o cutie a Pandorei. De ce cutie a Pandorei, vă veţi întreba. 
 
   Răspunsul e simplu ca o axiomă: fondurile europene s-au lovit inevitabil de metehnele româneşti, în frunte cu corupţia şi birocraţia excesivă. O birocraţie ce face ca unele lucrări de importanţă să îşi prelungească termenul de finalizare pe termen prea lung. Am văzut pe viu în ultimele două săptămâni două exemple antagonice de cheltuire a banilor de la Bruxelles. Primul exemplu e pozitiv şi vine din... gară. Mai precis din Connolly Station, gara din Dublin. Până acum câţiva ani, o parte din gara capitalei Irlandei arăta ca după al doilea război mondial. Din fericire, autorităţile au avut reacţie rapidă şi au atras fonduri europene de milioane de € pentru modernizarea gării. Iar în mai puţin de doi ani Connolly Station a fost schimbată la faţă din temelii. Şi toată lumea a avut de câştigat, de la furnizorii de diverse componente industriale (de la piese turnate până la traverse) până la turism şi în primul rând la călători. Rapid, eficient şi fără şicane din partea autorităţilor ori alambicări legislative. 
 
    La doar o săptămână de la experienţa dublineză, am ajuns şi la Gara Sud din Piteşti, în fapt încă un mare şantier. Şi pentru refacerea din temelii (şi la propriu şi la figurat) a acestei gări au venit bani buni de la UE, mai precis vreo 11 milioane de euro. Gara trebuia să fie gata încă din februarie a.c., însă nu e finalizată nici acum, stadiul lucrărilor fiind de doar 50%. De ce? Din trei cauze: înceti-neala cu care autorităţile noastre transferă banii europeni contruc-torului, procedurile încâlcite şi... condiţiile meteo. Asta ca să nu mai vorbim cu întârzierea cu care a fost demolată vechea gară în 2013, cu peste un an peste termenul-limită. Una peste alta, un amalgam birocratic ce face ca termenul de finalizare al viitoarei gări să fie prelungit cu peste un an. Şi asta pe banii europenilor. 
Fondurile UE sunt al naibii de utile, nu contestă nimeni asta. Dar ce să te faci însă cu birocraţia noastră cea de toate zilele, care e de o mie de ori mai deranjantă decât ploile care cad cu constanţă peste Dublin... 

Din echipa Mentenanță și Distribuție Industrială 
Editorial MSDI - Iunie 2014
Sponsori şi Parteneri
Târguri şi expoziţii
Copyright © 2010 IMPACT IN SOCIETATE, Pitesti, Arges. Toate drepturile rezervate.     Web Design:WeDoWeb